Feirer 50 fantastiske år med foto på Tjuvholmen

Oslo-åpningen er utsatt to ganger på grunn av pandemien – endelig er den skotske fotografen Albert Watson (80) norgesaktuell med utstillingen KAOS. Nå åpner utstillingen som feirer verkene fra hans over 50 år lange karriere.
Blant hans mest ikoniske verk er kanskje bokcoveret til Steve Jobs, nakenbildet av den 19 år gamle Kate Moss – eller Alfred Hitchcock som struper en gås. I utstillingen, som nå åpner på Fineart i Oslo, inngår det ikoniske fotografier av kjendiser, unike gjenstander i stillbensbilder og landskapsportretter.
Utsatt flere ganger

KAOS ble først vist i Los Angeles i 2017. Siden da har den norske fotografen Morten Qvale og Fineart Oslo forsøkt å få utstillingen til Norge. Etter planen skulle Watson komme til Oslo i 2022, men på grunn av pandemien ble det umulig. Det er en fornøyd Watson som møter redaksjonen i galleriet.

"- Det er fint å være her. Jeg er veldig populær blant skandinavene", sier Watson.

Han retter seg selv fort: "- Eller – ikke jeg – men kunsten min er populær i Skandinavia. Og også i Tyskland. Selvfølgelig er jeg heldig, for det er den også i Paris og London. Men det er noe med tyskerne og skandinaverne, de liker arbeidet jeg gjør."
KAOS, men ikke kaotisk

Watson har også vært motefotograf i mange år, og jobbet for magasiner som Vogue, GQ og Rolling Stone Magazine.

Kunstneren har vært i Norge flere ganger før, både på oppdrag som motefotograf – og med utstillinger Albert Watson: Classics på Qvale Galleri i 2014.

Parallelt med den kommersielle karrieren har Watson også arbeidet med personlige prosjekter. Få fotografer er så beundret og respektert av andre fotografer som Watson.

Hvorfor tittelen “KAOS" på denne utstillingen?

"- Jeg har valgt navn på denne utstillingen av forskjellige grunner. Den første grunnen er at “KAOS" er ganske likt på mange språk. Samtidig er det bevisst at det er med “k" - ikke “ch" - som på engelsk, “chaos". Grafisk ser det bedre ut med “k""

"- I tillegg mener jeg “kaos" er en god betegnelse på alle årene mine med arbeid. Ikke som i at fotografiene er kaotiske, heller mengden av det – og bredden i sjangerne. Jeg utforsker også i denne utstillingen om det er en slags kontinuitet gjennom årene med arbeid, noe jeg mener det er."

Utstillingen står fra 5. mai til 4. juni og Watson vil være til stede under åpningen.

Denne artikkelen er først publisert på Fineart.no, og er gjengitt med redaksjonelt samtykke.
Foto: Espen Harward -
Foto: Espen Harward
Albert Watson
Foto: Albert Watson -
Foto: Albert Watson
Alfred Hitchcock
Foto: Albert Watson -
Foto: Albert Watson
Andy Warhol, New York City 1985

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu